Utrinki iz devetega Pohoda po obronkih Dolge, Zbelovske in Sladke Gore

| 0 comments

V soboto, 26.05.2012, je KS Dolga Gora v sodelovanju s Kolesarskim klubom Atom organizirala tradicionalni, letos že deveti Pohod po obronkih Dolge, Zbelovske in Sladke Gore.

Začetek pohoda je bil med 8.30 in 9.00 uro, pri gasilskem domu na Dolgi Gori. Po začetnem okrepčilu se je nekaj več kot 60 pohodnikov, ki se niso zbali muhastega vremena, podalo na pot, dolgo približno 15 km.

Sama pot ni zahtevna, primerna je za vse generacije in skrbno označena s smerokazi. Ob sami poti je bilo več postojank, s prigrizki in pijačo za lačne in žejne pohodnike. Pot je vodila mimo urejene kmetije Stiplovšek, po gozdni poti skozi z vodo bogate Korte. Prva postojanka je bila Zorkotova gorca, kjer so se pohodniki okrepčali. Od tam je čudovit razgled na Boč in kraje pod njim. Tudi od tod se je pot nadaljevala po gozdni poti do makedamske ceste,  ki je pohodnike popeljala po obronkih Zbelovske in Nunske Gore in nato čez nekoliko strmejši gozdni Kopiškov breg do cerkve Sv. Mihaela na Gori (490 m). Zahtevnejši pohodniki so lahko izbrali tudi daljšo varianto pohoda, in sicer na Ljubično, do cerkve Sv. Marije, nato mimo turistične kmetije Lovrenčič in naprej po gozdnatem pobočju, kjer se pot pri cerkvi Sv. Mihaela združi s prvotno različico krajše poti. Po asfaltni cesti so pohodniki pot nadaljevali do turistične kmetije Tratenšek Andreja. Po postanku in degustaciji odličnih vin in dobrot gospoda Andreja se je pot spustila proti Sladki Gori. Ob cesti je razstava slik samouka Slavka Jeriča, ki nam z njimi pričara našo okolico. Pot se nadaljuje do cerkve Sv. Marije na Sladki Gori in naprej v Lučovec do Juršetove in Smoletove gorce, kjer so prijazni lastniki ponudili odlične domače dobrote. Na koncu Lučovca pot zavije levo in vodi skozi Gradec v Virte in naprej do stare, lepo urejene kmečke hiše pri Arzenaku, ki so si jo pohodniki po želji lahko tudi ogledali in se okrepčali ob domačih dobrotah. Od domačije Arzenak so pohodniki po še zadnjih dveh kilometrih hoje prijetno utrujeni prispeli na cilj. Tam jih je pričakalo zasluženo okrepčilo in polka za tiste, ki niso bili preutrujeni.

Dodaj odgovor